Остеопорозата е едно от най-разпространените заболявания на костите, особено често се среща в напреднала възраст.
Днес от остеопороза страдат около 30 на сто от жените след климактериума, а при 26 на 100 от жените в напреднала възраст костите са станали по-рехави.
Това е причината за появата на болки, гръбначни изкривявания и загуба на тегло.
Остеопорозата е заболяване, което води до чупливост на костите и повишава риска от фрактури на тазобедрените стави, китката и гръбначния стълб.
Освен жените след климактериума, остеопорозата засяга и мъже, но при тях заболелите са по-малко.
Съществуват рискови фактори, които предразполагат за развитие на остеопороза. Нездравословното хранене, генетичната предразположеност, вредните навици и обездвижването са рискови фактори за развитие на остеопороза.
Храни – богати на витамини и минерали за костната система
Най-добри източници на калций необходим за здрава костна система се водят всички зеленолистни, броколи, сусам, водорасли, нахут и др.
Калцият представлява голяма част от костите и зъбите,и играе роля в здравето на сърцето, мускулната функция и нервната сигнализация.

Основните храни богати на калций, са млечни продукти, като сирене, кисело мляко и извара.
Въпреки това има и много немлечни източници, които също съдържат този минерал полезен за костите.
Това са бобови растения, сушени плодове, морски дарове и различни храни, които са подсилени с калций.
Калцият не се усвоява пълноценно без наличието на витамин Д. Тяхната връзка между тях е особено важна за укрепване на костите и костният метаболизъм.
Най-добрият начин за набавяне на витамин Д е чрез излагане на слънце. Този важен витамин се намира в много малко храни.
Някои от най-добрите храни, обединяващи в себе си калций и витамин Д, включват млечни продукти и различни видове риба.
Витамин Д можем да го набавим от соево мляко, зърнени храни и др. Към източниците са включени още риба тон, сардини, скумрия, сьомга и други храни.
Ежедневният прием на плодове и зеленчуци са изключително полезни, те осигуряват нужната плътност на костите.
Ако страдате от остеопороза или искате да се предпазите от това коварно заболяване, консултирайте се с лекар за остеопороза.
Недостигът на витамин К е свързан с развитието на остеопороза. Основните хранителни източници на витамин К са зелените листни зеленчуци, като зеле, броколи, зелена салата, спанак, брюкселско зеле, и някой растителни масла, като рапично и др.
Достатъчният прием на витамин К2 подобрява костната плътност и води до намаляване на фрактурите.
Диагнозата на остеопорозата е лесна и не отнема много време. Измерва се костната минерална плътност на бедрената шийка, прешлен или цяло тяло.
Ако вече имате счупвания, рискът от последващи фрактури е висок.
В този случай е важно да предприемете незабавни мерки за лечение на остеопороза.
Магнезият също участва в минерализацията на костите.
Съдържа се в бобовите растения, ядките, семената, зелените зеленчуци, рибата и др.
Здравословното хранене при остеопороза е препоръчително.
Задължително включете във вашата диета пресни плодове и зеленчуци, морски дарове, зърнени храни, мляко извара и др.

Не забравяйте, освен правилното хранене при остеопороза, не по-малко важни са и спортните занимания, които помагат за укрепване на костите.
Лечебното хранене има важна роля в случая, но най-доброто, което може да се направи е да се вземат мерки при първите признаци на заболяването.
Това е начинът да се избегне развитието на фрактури.
Прочетете повече за: Ранно диагностициране на остеопороза
За изследване на костната плътност е необходимо да си запишете час за консултация при д-р Камен Каменов – висококвалифициран специалист със задълбочени познания в лечението на остеопорозата.
Д-р Каменов разполага с висококачествени,съвременни апаратури и собствена лаборатория.
Изследвайте се, не губете време, не чакайте състоянието да се влоши!
Очакваме Ви!