Мечтата на всеки собственик на нов апартамент е той да бъде уютен и комфортен дом за неговото семейство, но това често се превръща в огромно предизвикателство особено за притежателите на малки пространства. Ако и вие сте сред тези хора и ви е трудно да се възползвате максимално от ограниченото си жилищно пространство, то не се притеснявайте ние ще ви предложим решение. Истината е, че много хора се подвеждат по голямото разнообразие от модерни стилове в интериорния дизайн, които обаче не са толкова практични особено за малки апартаменти. Именно поради тази причина, заедно с дизайнера на студио за интериорен дизайн Моми Студио – Антония Саранеделчева съставихме списък с основни насоки при декорирането на малки апартаменти.

Избирайте вашата палитра разумно

Когато проектирате интериорния дизайн на малък апартамент, особено тези с отворен план, при които кухня и дневна са в едно трябва много внимателно да подберете цветовете като е препоръчително да се придържате към максимум два основни цвята. Това обаче в никакъв случай не означава, че вашият интериор трябва да бъде скучен.

Изберете един цвят, който искате да присъства във вашия дом, след това добавете втори, които да допълва първия, като е желателно цветовете да бъдат по-пастелни. Не забравяйте да добавите и различни цветни акценти като възглавнички, картини, килими, които се съчетават и подчертават вашата цветова схема.

Добавете рафтове

Едно от основните предизвикателства в интериорния дизайн на малките апартаменти е това да побере цялата ви покъщнина. За да можете спокойно да поставите любимите си аксесоари и други важни за вас неща помислете как и къде можете да поставите рафтове, които да изглеждат стилно в цялостния дизайн на пространството. Освен това рафтовете могат да бъдат поставени на различни места като над вратата, под перваза на прозореца или на свободна стена. Добавянето на допълнителни рафтове става бързо и осигурява още място за съхранение. Освен това по този начин ще създадете илюзия за по-голяма стая, в която има достатъчно място.

Ако искате да акцентирате върху вашите рафтове лесно може да го постигнете като боядисате тях или стената зад тях в един от вашите предпочитани цветове в интериора.

Пуснете слънцето

Тъмните ъгли лесно могат да направят вашето и без това малко жилищно пространство да изглежда по-малко. За това интериорните дизайнери препоръчват да се използва максимално естествената светлина, като за целта е добре да изберете пердета или щори, които пропускат достатъчно светлина. Ако имате нужда от уединение във вашата спалня най-добре е да поставите ролетни щори, които ще ви гарантират нужната тъмнина вечер.

Когато става въпрос за изкуствено осветление винаги избирайте топли бели крушки, за да създадете по приветлива атмосфера. Разположете внимателно вашите осветителни тела, освен на тавана помислете и за стенни и настолни лампи.

Не забравяйте огледалата

Колкото и странно да ви звучи този, макар и стар трик все още работи. Поставянето на огледала в интериорния дизайн не само създава илюзия за по-голямо пространство, но и я прави по-светла и ярка.

Разделете пространството

Разделителите на стаите набират все по-голяма популярност заради своята универсалност, но и заради забавния елемент, който могат да добавят към една стая. Те се предлагат в различни дизайни, за да отговарят на различни нужди на собствениците на малки апартаменти.

Използването на тези пет техники ще ви помогне да проектирате интериорния дизайн на малкия ви апартамент, но ако все пак не се чувствате уверени, че ще получите мечтания ви дом то най-добре е да потърсите помощ от професионалист, който ще ви помогне да реализирате всички ваши желания.