Нека започнем с това:

Какво е целулит?

Целулитът е състояние, при което поради мастни натрупвания и задържане на вода и токсини под повърхността на кожата, се създават образования, често наричани „портокалова кожа“, поради визуалното им сходство с нея. Целулитът е широко разпространено явление, което засяга голям процент от жените, въпреки че и мъжката половина на човечеството съвсем не е застрахована. Всъщност той е проблем и функция на модерното време.

Опасен ли е целулитът за здравето?

Обикновено целулитът не се смята за заплаха за здравето, а по-скоро за козметично несъвършенство. Той може да създаде дискомфорт и да повлияе на самочувствието и самооценката на човека, което е разбираемо.

Нo, въпреки че, медицински погледнато, целулитът не е заболяване, той може да бъде свързан с някои показатели за риск от по-сериозни здравословни проблеми, като затлъстяване и захарен диабет. Неговата поява може да бъде индикатор за дисбаланс в организма и свързаните с това последствия.

Случаите на напреднали форми на целулит, наречени целулитни абсцеси, причиняващи болка, възпаление, оток и инфектиране на кожата, задължително изискват медицинска намеса.

Причини за появата на целулит

Първо нека видим къде се локализират целулитните натрупвания. Това са обикновено областите, които са свързани с нашата женственост – бедра, седалище, корем и предмишница. За сажаление, точно това са местата, които се свързват с нашата сексуалност и са важни за самочувствието ни.

И така, кои са причините за появата на целулит?

Появата на целулит може да бъде повлияно от различни фактори, в които, за щастие, се корени и отговорът на въпроса как може да се справим с него. По-долу ще се спрем на най-важните от тях.

Генетика, разбира се. Генетиката играе роля в предразположеността на човек към целулит, като определя структурата и функционирането на кожата и подкожните тъкани, както и склонността към натрупване на мазнини в точно определени области.

Неправилна диета. Консумацията на несъобразена с хранителните нужди храна, богата на захари, мазнини и процесирани продукти, може да насърчи натрупването на мазнини и токсини под кожата, защото тялото все някъде трябва да ги складира, когато не успее а ги обработи. Като резултат от обмяната на веществата и физиологичните фактори, мазнините в определени области на тялото могат да се преобразуват в целулит, особено при жените. Затова се смята, че целулита е пряко свързан със съвременния нездравословен и небалансиран начин на хранене.

Заседнал начин на живот. И това е плод на модерното време и няма как да няма своите последствия върху телата ни.Липсата на физическа активност може да забави метаболизма и микроциркулацията, което да допринесе за появата на целулит и не само. Понижената лимфна и кръвна циркулация води до натрупване на токсини и излишни течности в тъканите, което затруднява отвеждането им от организма и до образуване на мастни и целулитни депа.

Нездравословни навици. Не си мислихте, че ще минем и без тях, нали? Тютюнопушенето и консумацията на алкохол повишават нивата на токсини в организма и нарушават естествената детоксикация, което благоприятства появата на целулит.

Дехидратация. Недостатъчният прием на вода кара организма да задържа  токсини и излишни течности в тъканите, което може да насърчи появата на целулит.

Стрес. Вечният виновник.  Високите нива на стрес увеличават нивата на кортизол в организма, което допринася за увеличаване на мазнините и също затруднява дренажа на вода под кожата.

Хормонални промени, дефицити и излишъци, като тези, които се случват по време на бременност, пубертет или климактериум, могат да допринесат за появата на целулит.

Жертви на модата. Носенето на тесни дрехи, ограничаващи движенията могат да намалят циркулацията в определени части, където да се появи целулит. Носенето на високи токчета и неудобни обувки нарушава баланса на тялото и увеличава напрежението в определени области, което пак допринася за развитието на целулит. Но пък ние изглеждаме красиви, защото всяка жена очаква своите правилни обувки, за да покори света!

Етническа и расова принадлежност. Хората с по-тъмен тен обикновено имат по-голямо количество колаген и еластин в кожата, което намалява видимостта на целулита. Обратно, хората с по-светла кожа могат да имат по-видим целулит, също поради цвета на кожата.

Възраст. Е, ходът на времето не може да бъде спрян. Със стареенето, кожата губи еластичността си и колагенът се разгражда, което прави целулитните натрупвания по-видими.

Знанието и разбирането на тези причини е важно, защото може да помогне за вземането на подходящи мерки за справяне с целулита и за подобряване на здравето и външния вид на кожата.

Начини за справяне с целулита

Съществуват различни методи за справяне с целулита, въпреки че това може да бъде истинско предизвикателство.

Откъде да започнем?

Премахване на нездравословните навици. Всъщност каквото и друго да направим, ако не премахнем този основен фактор, всички наши усилия ще бъдат напразни. Казахме, а и всички знаем, че тютюнопушенето и консумацията на алкохол, увеличат токсините в организма и насърчават натрупването на мазнини.

Недостатъчното движение също. Всеки от нас знае кои са неговите саморазрушителни пороци. Така че, трябва да застанем честно пред себе си и да вземем решение, което да превърнем в действие. Търсенето на оправдания само ще ни оставят в зоната на нашите добри намерения.

Лаифстайлът. Това е и модерна житейска философия и начин за постигане на балансиран и хармоничен живот, включващ правилно хранене, редовна физическа активност, достатъчно почивка и минимизиране на стреса. Той може да помогне за поддържане на оптимално здраве във всичките му форми и да намали и появата на целулит.

Редовна физическа активност. Включването на редовни умерени и интензивни физически упражнения в ежедневния си режим може значително да повлияе на”портокаловата кожа”. Кардио тренировки като бягане, плуване или колоездене, както и силови тренировки, могат да помогнат за намаляване на мазнините и подобряване на тонуса на кожата, което ще раздвижи и целулитните натрупвания.

Здравословно хранене.  Поддържането на балансиран и здравословен хранителен режим, богат на плодове, зеленчуци, целулозни и пълнозърнести храни стоят в основата. За техните антиподи вече говорихме, а и едва ли има човек, който да не знае за тях.

Хидратация. Пиенето на достатъчно вода през целия ден, поддържа тялото хидратирано отвътре. Добрата хидратация подпомага детоксикацията и изхвърлянето на излишни течности от тялото.

Масажи. Редовни масажи на проблемните зони могат да подобрят циркулацията и лимфния дренаж, което помага за разграждането на мазнините и намаляване на видимостта на целулитните натрупвания.

Антицелулитна козметика. Използването на различни кремове, гелове и серуми, специално създадени за борба с целулита, може да бъде полезно допълнение към режима ви за грижа за кожата. Козметични продукти, със съдържание на активни съставки като кофеин, ретинол, розмариново масло или аминопептиди, помагат за стягането на кожата и премахване на целулита.

Професионалните процедури за антицелулитна терапия. Лазерна терапия, ултразвукова терапия,  криолиполиза, радиовълнова терапия или специализирани апаратни масажи, новите  Icoone и b-moove спомогнат за подобряване на тонуса на кожата и за редуциране на целулита.

Инвазивни методи.  За хора, които имат сериозни проблеми с целулита и не могат да постигнат желаните резултати с консервативните методи,  инвазивните хирургични процедури като липосукцията и  криолиполиза могат да бъдат възможна опция. Но ние се надяваме да не стигнете до тях, разбира се. Въпреки че те могат да донесат бързи и радикални резултати, крият и своите рискове и изискват период на възстановяване.

Комплексност. Комбинирането на антицелулитни процедури, домашна грижа, редовна физическа активност и здравословното хранене, са ключът за успешното справяне с целулита. Те са и условие за поддържане на добро здраве, самочувствие и в крайна сметка удовлетвореност от живота.

Бъдете сериозни. Превърнете здравословният начин на живот в рутина.  Независимо дали сте избрали кремове, козметични процедури или физическа активност, надяваме се, да сте заложили на всички тях, важно е да го правите редовно и да бъдете търпеливи, тъй като резултатите може да изискват време, за да се проявят. Търпението и в този случай се оказва добродетел.

Бъдете информирани и запазете здравето и красотата си. То не е даденост, а плод на нашите целенасочени усилия. Ние ви желаем успех!