В различни музикални жанрове, които включват водещата роля на електрическата китара – като блус, метъл, пънк, хард рок, алтернатива и техните разновидности – претовареният звук на китарата играе огромна роля. Има два основни начина да го постигнете – чрез преминаване на звуковия сигнал през педалите за ефекти, или с помощта на специализиран китарен процесор. За разлика от педалите, които дават само един ефект (рядко два или три), процесорите за ефекти ви позволяват да обработвате звука на инструмента по много начини наведнъж.

Плюсове и минуси на процесорите за ефекти

Ако се опитаме да формулираме предимствата на процесорите в сравнение с педалите по обобщен начин, получаваме следното:

•           Ниска цена. Най-популярните процесори на пазара ще струват много по-малко от качествени педални ефекти.

•           Удобство. Паметта на процесорите ви позволява да съхранявате до няколкостотин комбинации от настройки на ефекта, като ги активирате с един бутон.

•           Съвместим с компютър. Повечето процесори имат визуален интерфейс, който улеснява създаването на предварителни настройки. В допълнение, готови предварително зададени настройки могат просто да бъдат изтеглени чрез интернет.

•           Възможност за звукозапис. Чрез процесора можете да записвате китара и други инструменти с качество, което е доста подходящо за демо.

За начинаещ музикант процесорът за ефекти може да бъде полезен не само като звуков процесор на представление или репетиция, но и като практичен инструмент за създаване на обработен звук от електрическа китара. Това устройство обаче, наред с предимствата, има и недостатъци:

•           Обща сухота и тъпота на звука. Факт е, че математическата формула за обработка на цифров сигнал не е в състояние да изчисли задълбочено всички хармонии, присъщи на аналогов сигнал. В резултат на това звукът на процесора трябва да бъде допълнително рамкиран с реверберация, забавяне и други красиви ефекти, които скриват схематичността и бледността на оригиналния звук.

•           Дълго време за реакция. Много досаден фактор е, че процесорът не реагира на извършените с инструмента действия веднага, а с известно закъснение, което е толкова по-голямо, колкото е по-ниско процентното ниво. Съвременните устройства намаляват това забавяне до минимум, но въпреки това е налице.

•           Твърде много ефекти. Има толкова много опции за възможна обработка на звука от процесора, че далеч не е факт, че поне половината от тях ще ви бъдат полезни на практика.

Източник: Техника за озвучаване – prosound.bg