Когато чуем думата „смарт“, в съзнанието ни най-напред изниква съвременният телефон, който отдавна се е превърнал в нещо много повече от обикновено средство за провеждане на разговори… Освен този вид умни устройства, днес можем да открием и много още други интересни възможности да живеем добре и да се радваме на комфорт у дома. Smart осветлението е една от тях, а в следващите редове ще научим малко повече за тази технология.

Какво представлява смарт осветлението

Понятието смарт осветление не говори нищо на голям процент от потребителите, защото не се използва масово, но тенденцията е това да се промени драстично в близко бъдеще. Интелигентният подход е приложим в много случаи, включително и при избора на най-добрия начин да осветяваме дома си.

Основното в случая е възможността да контролираме работата на осветителните тела, избирайки кога да се включат, каква да е цветната температура, да използваме гласов контрол или да задаваме команди през смартфона си. Всички тези функции са едно изключително удобство на фона на фрустрираното ежедневие, в което искаме нещата да се случват максимално бързо. Заслужава си да инвестираме в подобна технология.

Какво включва

Смарт осветлението включва елементи като интелигентни светлини и превключватели, smart крушки и лед ленти, които са чудесен избор за кухни. Всички тези неща помагат за намаляването и на месечните разходи за електричество, а в допълнение правят ежедневиeто ни приятно и отразяващо новостите в технологичен план.

Защо да заложим на „умните“ решения за дома

Освен със смарт принципа си на работа, така наречените „умни домове“ се свързват и с много още други преимущества, които си струва да вземете под внимание:

  • Безопасност и сигурност по всяко едно време от денонощието. Често се случва да изключим фурната или ютията, за затворим прозорците или вратата на гаража… Умният дом ще ни информира за това, което елиминира риска от инцидентни;
  • Контролът е във вашите ръце. Денят на работа е бил дълъг и изморителен, а вие искате просто да се отпуснете в уюта на дома си и да забравите за всичко? Интелигентното жилище ще ви „посрещне“ подобаващо, защото можете да управлявате отоплението и всички електроуреди, които имате вкъщи;
  • Икономия на разходите за ток. Това е още един категоричен плюс на март домовете, чието осветление и климатизиране би могло да се случва регулирано.

Изграждането на умен дом стартира с инсталирането на смарт осветление. Това е първата крачка по пътя към внедряването на интелигентни технологии в жилището, което освен красиво обзаведено, е желателно да бъде още и функционално.  А какво по-практично от това да разполагаем с интуитивно оборудване, което можем да управляваме само с гласа си!