През определен период от време е добре да обърнете внимание на покривната конструкция и при необходимост да я подмените или да направите регулярен ремонт. Това е и моментът да помислите за смяна на улуци на къща услуга, която би трябвало да се провери на професионална строителна фирма, казват от Нова Билд. Необходимо е да знаете, че улуците са изключително важен аксесоар, който спомага за оттичането на водата и предпазва сградата от проникване на влага. От това как е изградена водосточната система зависи колко комфортно ще живеете и дали ще имате проблеми с възникване на мухъл и други подобни дефекти от влагата.

Какви проблеми биха възникнали при повреда на улуците?

Началото на есента е най-подходящото време да се погрижите за състоянието на покрива на вашата къща. Наред с подмяната на керемидите или тяхното пренареждане, майсторите ще направят оглед и на отводнителната система. Навременната смяна на улуците и обшивките ще ви предпази от множество проблеми и до голяма степен ще защити цялостната конструкция на покрива. Потърсете фирма, която ще ви предложи добра оферта и се заемете със смяната възможно най-скоро, преди настъпване на есенно-зимния период. Ако отводнителната система е повредена рискувате да си създадете редица главоболия:

  • проникване на вода и влага в къщата – още когато започнат първите дъждове полека лека влагата ще се просмуче в стените и е възможно да се появи мухъл, плесен или да се повреди мазилката. Всички тези неща са свързани с допълнителни разходи за ремонтни дейности и дискомфорт за вашето семейство;
  • изкривяване на покривната конструкция – деформацията на покрива е много неприятен ефект от повредата на отводнителната система и това със сигурност ще направи проблема доста по-голям от финансова гледна точка. Всичко по защита на сградата трябва да бъде внимателно ремонтирано с качествени материали, за да си гарантирате спокойствие и комфорт;
  • риск от теч и други щети – ако улуците не работят правилно и не извеждат водата е възможно тя да се задържи върху покрива и в даден момент да го разруши и да проникне в къщата. Подобни течове са изключително неприятни и изискват бързи действия.

Не отлагайте огледа на сградата, в която живеете, защото нейната здравина и безопасност трябва да бъдат ваш основен приоритет. Има достатъчно компетентни бригади, които бързо ще направят необходимите поправки и ще извършат смяна на отводнителната система. Новата ще бъде модерна и качествена.

Кога е препоръчително улуците да се подменят?

Смяната на улуците, трябва да се извърши след щателен оглед, направен от специалисти или по ваша преценка. Ако моделите, които досега сте използвали са от старите поцинковани е възможно те вече да са ръждясали, понеже експлоатационният им период не е толкова дълъг.

Има опасност с времето отводнителната система да се е запушила, да се е изкривила или напукала, което също ще доведе до навлизане на влага в сградата. Специалистите препоръчват периодично да обръщате внимание на това как се оттича водата. Ако имате някакви съмнения за повреда бързо намерете фирма, която да направи проверка и да ви информира как ще действате по-нататък и кога ще направи смяната.

Какво ще ни предложат професионалните строителни компании?

Не е препоръчително сами да се опитвате да извършвате смяна на улуците на къщата. От Нова Билд съветват тази задача да се поеме от компетентна бригада, която много по-бързо ще направи ремонта и ще ви издаде обекта в перфектен вид. Важно е да се използват и качествени компоненти, което гарантира безпроблемна и дълга експлоатация. Ето и какви са етапите при смяна на отводнителната система и обшивките:

улуци
  • поискайте оферта – тя ще се изготви професионално от наетата фирма и ще бъде съобразена с конкретните проблеми на вашата сграда;
  • демонтаж на старите елементи – той трябва да се извърши изключително внимателно без да се повреди изолацията и мазилката на сградата. Това е причината да ви насочим към строителна компания, която се занимава от години с тази дейност и ви гарантира прецизност и бързина;
  • прикачване на новата отводнителната система – тук се следват препоръките на производителя в зависимост от това, какъв модел улуци сте предпочели при смяната;
  • тестване – излива се достатъчно количество вода, за да се провери дали всички крепежни елементи са направени както трябва.

Няма нищо сложно в цялата процедура, стига тя да се извършва технически грамотно от хора, които се занимават с този вид ремонти.

Лесно ли е да изберем подходящи улуци?

Факторите, които трябва да разгледате при избор на дъждоприемници са материалът на изработка, устойчивостта и цената. Те могат да бъдат направени от PVC, цинк, метал или друг материал. Вземете под внимание климатичните особености на региона в който живеете и се съобразете с това материалът да е достатъчно добре защитен от влага и да има UV покритие.

Изберете модел и външен вид, който ви допада и инвестирайте в продукт с добре балансирани цена – качество. Трябва да сте сигурни, че гаранционния им период е достатъчно дълъг, защото все пак се очаква години наред да работят безотказно. При положение че не се чувствате достатъчно компетентна да вземете подобно решение се консултирайте с майсторите, защото те всеки ден извършват смяна на улуци и ще ви насочат най-правилно към точния модел.