Когато имаме пълноценен нощен сън, то и утрото ни ще е слънчево и изпълнено с добро настроение. Ако не сме се наспали добре, едва ли ще се радваме на особено висок тонус, което ще се отрази негативно и върху работоспособността ни.

От водещо значение е да си осигурим удобно легло в спалнята, което да е с правилните размери, да има красив дизайн, както и да е практично – с негова помощ сладките сънища няма да са мираж, а престоят ни в стаята за сън ще е винаги приятен!  

Какви качества е важно да притежава едно легло

Екипът за легла – mebelilenistyle.com съветва всеки един купувач да се отнесе сериозно към избора на мебелите за спалня, но в частност към кревата. Ако той не ни е удобен, е силно препоръчително да го сменим с такъв, чиято конструкция е практична, а визията му отговаря на актуалните към момента тенденции при интериора – също много важно изискване, с което е хубаво да се съобразим.  

Друго полезно качество, което спалнята е добре да притежава, това е нейният капацитет за съхранение на различни по вид лични вещи, в това число дрехи, домашен текстил и прочее. Много би било добре да има допълнителни чекмеджета, или матракът да може да се повдига.

Присъствието на ракла е също препоръчително, защото в нея ще можем да съхраняваме одеяла, спално бельо, а и каквото всъщност преценим за наложително. Леглото не е обикновена мебел – то е основен източник на комфорт и удобства, които ние самите трябва да си ги осигурим!

С какви размери да го изберем

Размерът е от особено значение, когато става дума за избора на нова спалня. Не е задължително да спим на много голям креват, за да ни е удобно – дори и тези за единично настаняване могат да ни осигурят необходимата функционалност, стига да пасват на телосложението и персоналните ни изисквания. В този ред на мисли, наличните варианти за спалня са следните:

  • единична – подразбира се, че е пригодена за един човек, защото е с минимални размери. Достатъчно компактна е да се позиционира във всякакви помещения, в това число и много тесни – не заема място и е топ интериорен компонент от десетилетия насам;
  • персон и половина (Приста) – междинен вариант, който е може би и един от най-предпочитаните. Леглата Приста се използват както за единично настаняване, така и за двойно, а в доста от случаите се купуват и за детски стаи;
  • двойна – този вид кревати осигуряват на потребителите комфорт в големи количества, защото са просторни и определено си струва да им се обърне внимание. Обикновено се купуват за просторни спални, но не е изключено да се поместят успешно и в по-тесни такива;  
  • ъглова – леглата на ъгъл са свързани помежду си с ракла и са чудесен избор за всякакви видове спални, включително и за детски стаи. Имат „прибран“ дизайн и са една отлична инвестиция, за която няма да съжалявате.

Всеки един от тези варианти на съвременните легла е популярен и предпочитан от потребителите. При избора на спалня с подходящите размери се съобразете с площта на стаята, както и с останалата мебелировка там. Цветовата схема в помещението също би могла да послужи като водещ критерий при покупка, така че вземете и това под внимание.

Как да го съчетаем с останалите видове мебели в стаята

Покупката на ново легло е нещо стандартно, защото не може и да става дума за престой в жилището, ако то не е налице. Къде иначе ще спим и ще си почиваме през уикенда? След като дойде време да го изберем, идва ред и на комбинирането му с останалите мебели в стаята – гардероб, скрин и прочее.

Ако такива все още не са налице, то тогава трябва да купим всичко наведнъж, което е и по-добрият вариант според експертите. Добре е те да си подхождат в цветово отношение, както и в стилово. Обърнете внимание и на размерите на всеки един отделен компонент, за да не претрупате излишно стаята.