Докато преди всяка домакиня използваше покривката като знак на гостоприемство, то популярността й днес сякаш е спаднала. Това е странно, защото всъщност нищо не се е променило. Текстилът все така изпълва кухнята и дневната с комфорт и уют, подканяйки на масата със самия си външен вид.

Избирайки покривка за своята маса, трябва да вземем под внимание някои препоръки. А именно: да се съобразим с размера и формата на масата, с подбора на цвета и дизайна на покривката, как правилно да я застелем върху масата. С всички тези изисквания трябва да се съобразим, особено ако избираме за първи път покривка.

Относно размера, трябва да се добавят 20см след ръба на покривката. Формата трябва да е съобразена с формата на плота. Както и масите, покривките са правоъгълни, квадратни, кръгли и овални. Цветът трябва да е внимателно подбран, защото ще допълва дизайна на интериора или ще акцентира върху вниманието. Важен е и поводът. Празничните покривки се различават от ежедневните с дизайна си – те са по-изискани и ярки. Наложително е да се обърне внимание и на материята на покривката, защото тя влияе на усещанията и зависи от стила на стаята.

Независимо дали е овална или правоъгълна, тържествена или ежедневна, покривката винаги се основава на естествени или синтетични влакна. Кой е по-добрият материал? Преди всичко се открояват вариантите от лен и памук заради естествения си произход. Те са красиви, ефектни и представителни, но трудно се поддържат. Свиват се по време на пране, петната трудно се изпират, трудно се гладят. Подходящи са за по-рядка употреба, при особени случаи. За ежедневието трябва да се изберат по-практични модели, лесни за поддържане. Обикновено те са направени от смес на естествени и синтетични влакна. Особено ако материалът е първоначално импрегниран, това ще увеличи качествата и експлоатацията му. Също така опростява почистването и поддържането му.

След като е взето решение за материала, се преминава към формата и размера на покривката. Относно размера,вече споменахме колко трябва тя да е по-голяма от плота на масата. Тогава ще пада красиво и няма да пречи на седналите.

И един съвет. Ако масата в кухнята е сгъваема, добре ще е покривките да са две. Ежедневна кръгла и празнична овална покривка за случаите, когато масата се разтяга. За да не се сбърка, по-добре е формата на покривката да повтаря формата на плота.

Платът, формата и размерите на покривката ако са вече избрани, остава най-простото – нейния външен вид. Дизайнът не може да бъде оценен по категорията „правилно – грешно“, но, за да бъде резултатът хармоничен, трябва да се следват съветите на дизайнерите. Цветовата гама на текстила за ежедневието е неутрална. Обикновено това са модели с малко или без декорация. За празнични поводи са подходящи по-ярки модели, с декорация. Покривката трябва да образува една композиция с останалите елементи от интериора. Друг вариант е да се избере покривка с цвета на мебелите или тяхното покритие. Бяла покривка за бяла маса или сив вариант за сиви стени са чудесно решение за всеки ден.

Важно е да се вземе предвид и стилът на стаята. За класически са подходящи жакардови модели с флорален принт. За скандинавски тип – покривки с минималистичен дизайн, с геометрични или флорални щампи. За бохо стила – ленена покрива, за кънтри – варианти с традиционна бродерия.

Цветът за празничната покривка се подбира обикновено според цвета на сервиза за масата. Ако на сервиза има шарки, тя може да е съобразена с тях и ще се получи хармоничен вариант. И не бива да се забравя, че покривката трябва да е винаги идеално изгладена, защото тя е основата, фонът на масата.