Колариумите са специализирани устройства, във вид на капсули, предназначени за създаване на изкуствен тен на кожата. Те генерират ултравиолетови лъчи, имитиращи въздействието на слънчевата светлина върху кожата, като активират меланина, отговорен за цвета й и по този начин предизвикват нейното потъмняване.

 Какво обаче трябва да знаем за тях?

  • Колариумите създават ултравиолетови лъчи в контролирана среда. Техните ултравиолетови лампи, излъчват в различни спектри на ултравиолетова светлина, което позволява да бъдат избирани различни типове сесии според потребностите, типа на кожата и желаната степен на потъмняване.
  • Колариумите и солариумите са възможност за придобиване на по-тъмен тен без излагане на кожата на пряка слънчева светлина. Това е полезно за географските ширини със студен климат или по време на зимните месеци, както и за прекалено ангажирани хора.
  • Колариумите могат да бъдат подготовка на кожата за по-интензивното излагане на слънце през летните месеци.
  • Те са полезни за хора с чувствителна кожа или за тези, които искат да  придобият по-равномерен тен за кратко време.
  • Ултравиолетовите B (UVB) лъчи на слънцето или тези в солариумите и колариумите, ускоряват производството на превитамин D3 в кожата. Това осигурява достатъчно витамин D в организма за запазване здравето на костите, имунната система и важни процеси в човешкия организъм.
  • При използването на колариуми е важно да се спазват предпазни мерки за защита на кожата и очите – поставяне на защитни очила с ултравиолетова защита, и контролиране на продължителността на сесията, за да се избегнат излишни рискове.
  • Випреки безспорните предимства, към соларните процедури трябва да се подхожда информирано. Неправилното и прекомерно излагане на ултравиолетова светлина може да доведе до сериозни последици като слънчеви изгаряния, хиперпигнемтации, преждевременно стареене на кожата, повишен риск от развитие на кожен рак. Затова е важно да се използват с повишено внимание, като се спазват инструкциите за безопасност.

Използването на колариуми не е подходящо за всички. Хора със светла кожа, с алергии към ултравиолетовата светлина, с история на кожни заболявания или с други здравословни проблеми трябва да се консултират със своя лекар преди да се подложат на процедурата.

Умереността е ключът за безопасното и здравословно използване на колариумите, както и за излагането на слънце.

Какви други предимства имат колариумите?

  • Колариумите създават контролирана среда, където условията могат да бъдат регулирани и поддържани по точно определени стандарти, което създава по-прецизно и по-безопасно излагане на ултравиолетовите лъчи. Така се понижава рискът от прегряване на тялото, изгаряния и увреждания на кожата, в сравнение с излагането на слънце.
  • Колариумите са удобен вариант, не зависят от времето и условията на открито и могат лесно да се съчетаят с ежедневния график, поради достъпността им в градска среда.
  • За много хора излагането на слънце може да има психологически положително въздействие, като повишаване на настроението, защото слънчевата светлина е най-мощния антидепресант. Тя съдейства за производството на хормона на щастието. Колариумите и солариумите предоставят условия, предизвикващи същия ефект, като при това стимулират и производството на витамин D.

Колариумите и синтезът на витамин Д?

Процесът на синтез на витамин D започва с ултравиолетовата светлина, която прониква в кожата и активира в нея холекалциферол (предшественика на витамин D, наречен превитамин D). Синтезът му е резултат от реакцията между ултравиолетовата светлина и холестерола. Този процес се случва както при естественото излагане на слънце, така и при използването на колариуми или солариум. В последствие холекалциферолът се транспортира до черния дроб, където се конвертира в активния метаболит на витамин D, който вече може да се използва от организма.

Въпреки това, излагането на ултравиолетова светлина трябва да бъде умерено и балансирано. Затова е важно да се спазват препоръките за безопасно използване на колариумите и солариумите и защитата на кожата от вредното въздействие на ултравиолетовата светлина.

Ултравиолетова светлина не е единственият източник на витамин D. Той може да бъде приет с храната, чрез храни, богати на витамин D, като риба (лосос, сардини, тон), яйца, млечни продукти, зърнени храни.

За хората, които не могат или не желаят да получават витамин D от слънцето или колариуми, хранителните източници на витамин D и хранителните добавки също могат да бъдат ефективен начин за осигуряване на достатъчно витамин D в организма.

Каква е разликата между витамин D2 и D3?

Витамин D2 и витамин D3 са две от основните форми на витамин D, които се срещат в природата и се използват от организма. Витамин D2 се нарича ергокалциферол, а витамин D3 се нарича холекалциферол.

Витамин D2 се синтезира в растения и гъби, изложени на слънчева светлина. Витамин D3 се синтезира в кожата на животните и хората също под въздействието на слънчевата светлина.  Затова се съдържа в животински продукти като риба, млечни продукти и яйца.

Витамин D3 се счита за по-ефективна форма на витамин D в организма, тъй като е по-лесно използваем от тялото и присъства по-дълготрайно в кръвообращението от витамин D2.

Както витамин D2, така и витамин D3 могат да играят важна роля за поддържането на здравето на костите, имунната система и други функции в организма. Обикновено те се смесват във витаминни добавки, за да се осигури оптимална абсорбция и ползи за здравето. Това е особено важно за хора, които живеят в области с по-малко слънчеви дни или имат ограничен достъп до храна, богата на витамин D.

Наистина ли колариумите подмладяват кожата?

Колариумите могат да подобрят външния вид на кожата, като я направят по-тъмна и с по-равномерен вид. Техният ефект в това отношение е безспорен. Действително излагането на ултравиолетова светлина, включително тази от колариумите, стимулира производството на колаген и еластин в кожата, което допринася за подобряване на гладкостта и еластичността й. Освен това, потъмняването на тена може да скрие някои несъвършенства на кожата, като пигментни петна, пъпки и белези.

Но не може да се каже, че колариумите подмладяват кожата в истинския смисъл на думата.

Прекомерното и неконтролирано излагане на ултравиолетова светлина, независимо от източника й, е основна причина за т.нар. фотостареене на кожата, хиперпигментация и кожен рак.

За поддържане на здрава и млада кожа е важно да се спазват здравословни навици за грижа за кожата, използване на слънцезащитен крем, хидратация, консумация на здравословна храна и избягване на тютюнопушене, алкохол и безсъние.

Въпреки това, колариум цени, особено през зимните месеци, имат съществени предимства за здравето и красотата на кожата, които обяснихме по-горе. Така, че тяхното използване не бива да се изключва. Спазването на принципа за умереност, правилата за безопасност и информираност, са гаранция за добри здравословни и естетически резултати.

Бъдете информирани и останете здрави!