Какво представляват според вас пигментите и каква е тяхната роля при тонирането на различните видове епоксидни смоли? Ако се интересувате от такъв тип лепила и обичате да експериментирате то със сигурност ви прави впечатление, че могат да бъдат създавани много интересни творби точно от епоксидна смола. Но тъй като тя е безцветна смет то очевидно се налага да се разчупят по някакъв начин статичните ѝ особености и да се вземат предвид някои възможности, които представят именно множеството предлагани на пазара пигменти за епоксидна смола.

Пигменти – дефиниция и характеристики

Това са частици, които успяват под влияние на падащата върху тях светлина да предадат тониране, което е еднакво. Те биват различни видове, но най-общо те се делят на:

пигменти
  • Черни, поглъщащи светлината;
  • Цветни, разпръскващи дължината на вълната на светлината.

Освен този тип оцветители се предлагат и такива, които са популярни като ефектни. Те от своя страна се делят на перлени, флуоресцентни, металически и луминесцентни. Самото тониране на епоксидните лепила се налага от гледна точка на това да се постигне съответния ефект, който може да гарантира изключителна ефективност при постигане на крайния арт резултат, който желаете да постигнете.

Всеки един от типовете пигменти се отличава със своите качества, а в следващите редове ще ви представим някои от най-основните и заслужаващи внимание.

Перлени – причини да са толкова предпочитани

Производството на такива пигменти се базира на основата на синтетични или естествени минерали. Допълнителната обработка при вторите дава възможност за много висока устойчивост на цвета при различни климатични влияния и слънцегреене. За разлика от естествените при пигменти, в които са вложени синтетични минерали се наблюдава много по-голяма чистота на цвета.

Основните причини за използване на такива средства за оцветяване е в това, че при тях има голямо пречупване на светлината, което от своя страна гарантира такъв съществен ефект. Невероятно добър блясък получава оцветената епоксидна смола, а падащата върху частичките светлина разрива едно невероятно взаимодействие, което придава допълнително отражение и насищане на конкретния нюанс. Явленията, които се получават благодарение на това частично отражение и оптично наслагване са известни като интерференционни или накратко казано са причина за този красив перлен блясък.

Има два типа перлени пигменти, които са предназначени за оцветяване на смоли. Това са:

  • Стъклени

Те придават диамантен блясък и за постигането на ефекта се влагат Ca-Al боросиликатни;

  • Цветни перлени ефекти

Към основните се добавят цветни от типа на пигментно черно, виолетово, Fe2O3 и други.

Роля на луминесцентните

Сигурно са ви познати този тип оцветители. Наричат ги още светоотразяващи, светещи в тъмното. Тяхната способност се характеризира с това, че абсорбират светлината от естествен и изкуствен източник като след промяна на светлинните условия връщат я връщат обратно, което създава така нареченото светене на тъмно.

Тези видове са широко приложими особено, когато се касае за приложение в различни сфери, при които е решаващо да има такъв тип отражение. Един от най-ярките примери е изработката на пътни значи, при които се влагат именно такива оцветители. А що се отнася до оцветяването на епоксидни смеси то те могат да бъдат използвани като запечатващ слой, декорация на мебели, изработка на накити и други. Предимството на луминесцентните пигменти е в това, че намират широко приложение в тониране на/

  • Пластмаса;
  • Гума;
  • Стъкло;
  • Метал и други.

Металически – отражение на светлината в една посока

За разлика от перлените и луминесцентните металическите пигменти са малко по-статични. При тях ефекта е на метален блясък, но с много висока наситеност. Постигането на тази оцветеност е благодарение на тънките метални алуминиеви частички. Принципа им на действие е в това, че отразяват падащата светлина в една посока.

Ключово за тонирането с тях епоксидни смоли е това, че имат много добра химическа устойчивост, лесно се сместват и придават добра покриваемост.