Като се има предвид, че един от основните икономически отрасли на страната ни туризма то с основание всеки би задал въпроса кой е най-разпространения вид. Стратегическото местоположение на териториите ни определено са предпоставка за много високо ниво на развитие на исторически, културен, морски, планински, СПА туризъм, селски, къмпинг и много други. Невероятното изобилие от природни и исторически забележителности, минерални топли извори и архитектура от различни епохи са причина  над 11 милиона туристи ежегодно да посещават страната ни. През последните години най-често страната ни е посещавана от руснаци, поляци, румънци, англичани, както и от граждани на южните ни съседки туристи.

морски туризъм

Безспорен лидер сред най-посещаваните места са морските и ски курортите, но имайте предвид, че в никакъв случай не остават на заден план и архитектурни  културни резервати като Копривщица, Боженци, Етъра и много други. Ако искате да планирате своята лятна или зимна ваканция то вероятно 20-те дни няма да ви стигнат за да се докоснете до невероятния туризъм в България. Затова си направете план и календар за местата, коти искате да посетите. Задължителни са морските ни курорти и златистите пясъци, които всяка година привличат туристи от цял свят. За жалост останаха малко девствените и непокътнати от бетоновите мастодонти места, но все пак ни остават Аркутино, Иракли, Силистар, Шкорпиловци.

Ски пистите също са сериозен магнит за онези, които обичат екстремните спортове. Пампорово и Боровец са сред любимите дестинации за зимни почивки не само на българските туристи така и тези от Гърци, Турция и Западна Европа.  Природата в тези райони наистина е невероятна и това е предпоставка за провеждането на не малко световни ски състезания, на които страната н и домакин. Всеки българин е горд с това, че всяка година откриването на ски сезона у нас става свърталище на светила в този спорт от световно ниво.

Балнео или още наречен СПА туризма в България през последните години набра доста висока скорост. Множество комплекси в райони като Св.Константин и Елена, Велинград,  Хисар и други с естествени минерални извори привличат хиляди българи със здравословни проблеми, които намират ефективно лечение за всеки един от проблемите си. Страната ни се прослави с лечебните качества на минералната вода, морската луга и кал, които са естествени източници, които успешно лекуват хронични ставни заболявания. Туризма в тази насока определено ще продължава да предизвиква такъв интерес като идеята на предприемачите  е да го превърнат в достъпно и масово използвано от домакинствата решение за здравословен живот. С невероятните си забележителности България е страна, която има огромен потенциал за развитие на туристическата дейност и привличане на още повече туристи.