Студа през зимата в северозападните части на страната е непоносим. Това създава сериозни трудности на домакинствата да отопляват имотите си. Често електроуредите не смогват да поддържат оптимални нива на стойностите на термометрите и това налага търсене на други алтернативи, които да осигурят уют и топлина. Опциите както можете да предположите са свързани с инвестиране в печки, камини и котли, които независимо от електроенергията могат да стоплят жилището и създадат благоприятни условия за живот. Но не е достатъчно да закупите конкретния избран уред и да използвате дърва, пелети, газ, нафта или друго гориво. Предвид спецификата на съоръжението се нуждаете от изграждане на димоотвод с коминни тела. Какво представлява тази система и как да постигнете желаната ефективност в отоплителния процес? Отговорите ще научите от следващите редове.

Какво са коминните тела?

За да сте сигурни, че имате нужда от такива аксесоари на първо място е необходимо да си изясните какво представляват и каква е фактическата им роля. На практика коминните тела най-общо се определят като съставни части на димоотводната инсталация, с чиято помощ се отвеждат изгорелите димни газове и миризмата в атмосферата.

Създаването на приятна и спокойна атмосфера в имота е възможно само тогава, когато уреда и димоотвода работят в абсолютен синхрон. А както можете да предположите именно такава възможност предоставят коминните тела. В обобщение ги дефинираме като:

  • Основни димоотводни компоненти;
  • Задължителни аксесоари, които подпомагат отоплителния процес;
  • Необходими са при използване на камини, печки и котли;
  • Допринасят за чистотата и комфорта в имота при използване на отоплителните уреди.

Именно задължителния характер на тези аксесоари е причина днес да им обърнем по-специално внимание. Само качествено изградената отоплителна инсталация с всички онези необходими елементи и аксесоари може да гарантира на потребителите добри условия, комфорт и безпроблемно посрещане на суровите зимни месеци.

Видове

коминно тяло

Освен, че са задължителни за работата на котлите, печките и камините коминните тела се предлагат ва различни разновидности като основната идея е не само в това да можете да постигнете оптимизиране на отоплителния процес, но и да бъде изградена ефективно работеща инсталация.

Основните продукти, от които можете да се възползвате са:

  • Прави коминни тела. Определят се още като основни, тъй като те съставят гръбнака на димоотводната инсталация. Предлагат се във вариант от 50 и 100 см;
  • Колена. Представляват ъглови коминни тела. Тяхната основна роля е свързана с това да могат да бъдат осигурени възможности за промяна на пътя димоовода, който да е съобразен със спецификата на помещението, където имате извод за комин;
  • Имитаф. Сложно име за коминно тяло, но ще изясним какво точно представлява. Това е тип ревизионен елемент, който се поставя при димоотводи, които се характеризират с по-голяма дължина. Ролята му е свързана с това да се намали образуването на конденз и в същото време да позволи лесното почистване на кюнците.

Има и други елементи в категорията, които се отнасят до свързването и укрепването на димоотвода. Те се избират съобразно спецификата, размера и вида на коминните тела.

Защо да изберете двустенни?

Обикновените едностенни тела са известни като кюнци, а тези с изолация са популярни като коминни тела. Вторият вид е много по-сигурен и качествен, тъй като определено се характеризира с много по-висока устойчивост на натоварване и издръжливост.

Освен това става въпрос за такива изделия, които са с потенциал да:

  • Намалят енергийните разходи и консумацията на гориво;
  • Да оптимизират усвояването на топлината;
  • Да подпомогнат ефективната работа на камината, печката или котела.

Разбира се, че удължават живота на самия уред и спомагат за това да можете да инвестирате разумно в качествени, сигурни и безопасни елементи, спомагащи за осигуряван на приятни условия в дома през зимата. В каталога на BalkanEnergy сега можете да откриете огромен набор от продукти на изгодни цени.