Каменните плочки се създават чрез пресоване на материала, след това се нанася глазура и плочките се изпичат. Те имат редица предимства: широка гама от цветове, влагоустойчивост, отлична хигиена и дълготрайност. Сред минусите им са, че може да са много хлъзгав, особено, когато са мокри. Смята се, че такива плочки са по-подходящи за облицовка на стени, отколкото подове.

Можем да кажем, че каменните плочки са подобни на линолеум. Всяка от плочките от линолеум се състои от няколко слоя: основа, слой с шарка, слой от PVC и защитно покритие. Предимствата на такива плочка са лекотата на инсталиране, която не изисква умения, влагоустойчивост, приятно топло покритие без шевове, PVC плочките не се плъзгат и са евтини. Сред минусите им са тяхната крехкост, нестабилност към химически вещества и недостатъчната им екологичност, тъй като се произвеждат от  синтетичен материал.

За да може плочките за подове, имитиращи камък, да са колкото е възможно по-трайни, за да се запази красивия им външен вид, трябва да се поддържат по правилен начин. Достатъчно е редовно да избърсвате повърхността с влажна кърпа или гъба, а в случай на силно замърсяване, използвайте за почистване продукти, които не съдържат мазнини и органични киселини.

Друг метод, който плочките не понасят, е механичното въздействие. Не използвайте механични четки и абразивни частици при почистването.

Полагане на каменни плочки

Полагането на пода на каменни плочки е труден процес, който изисква доста работа. Най-голямата трудност е поставянето на мраморни плочки с лъскава повърхност – дори най-малките несъответствия между нюансите и ръбовете на съседните плочки са естетически неприемливи.

Процесът на полагане е, както следва: трябва да изравните и почистите пода, нанесете грунд и пристъпите към облицовката. Преди работа е необходимо да се направи оформление – това е важна точка, от която зависи крайния резултат. Също така предварително трябва да се намали плочката, която не отговаря напълно. В центъра на помещението, както и в ъглите и откритите пространства, трябва да се положат плътни плочки, по-добре да се премахне „тапицерията“ в незабележимите ъгли или там, където ще се монтират водопроводната система или мебелите.

Освен това, процесът не се различава от полагането на каквито и да е други плочки – като се използва назъбена мистрия за нанасяне на лепилен разтвор и плочките се подреждат една след друга. Когато лепилото се втвърди напълно, можете да избършете плочките.

Примери за дизайн на банята

Може да създадете красив и модерен интериор, като например, поставите красиви подови плочки за баня от мрамор, които се повтарят на една от стените на банята, създавайки акцентна стена. Поради различните текстури и нюанси, които повтарят естествения камък, изглежда, че имаме естествен материал, само леко обработен от човешки ръце.

Много светъл и уютен интериор може да се постигне чрез подова настилка, която е облицована с естествен камък. Всяка плочка има свой собствен цвят и свой собствен модел, който създава цялостното усещане, че е изработен от естествен материал.Луксозна баня, чиито под и стени са облицовани с шоколадови плочки, имитиращи гранит е друга отлична идея. Топлият цвят и приятната, леко груба текстура на плочките, ще ви позволят да се отпуснете и наистина да усетите единството с природата!